Biografie

Ana Mirabela Dina
Ana Mirabela Dina

Ana Mirabela Dina

 

s-a nascut la Craiova în anul 1976. La vîrsta de 4 ani a primit primele lecţii de pian, iar puţin timp dupa aceea le-a intilnit pe cele care i-au marcat in mod decisiv evolutia ca pianista, profesoarele Ioana Minei si Ana Pitis de la conservatorul bucurestean »Ciprian Porumbescu«.

 

Deja la virsta de 10 ani a debutat cu concertul pentru pian in Re Major de Joseph Haydn impreuna cu Orchestra Filarmonica de Stat din Craiova.

 

Urmeaza o activitate muzicala foarte intensa cu orchestre romanesti, diferite ansambluri de muzica de camera si recitaluri individuale. In anii de formatie, ea a participat la mai multe concursuri nationale si internationale, castigind in anul 1984 Premiul I la »Concorso internazionale per i giovani pianisti«, Senigallia (Italia), in anul 1990 Premiul III la »Incontro internazionale per pianoforte e orchestra« in Cantù (Italia) si in anul 1995 Premiul I la competitia japoneza »Waki Piano Competition«. 

 


Incepind cu anul 1990, Ana Mirabela Dina concerteaza si in Marea Britanie, in Italia, Franta, Germania si in Statele Unite ale Americii. Dupa absolvirea Bacalaureatului la Liceul de Muzica »Dinu Lipatti« din Bucuresti in anul 1995, Ana Mirabela Dina isi incepe studiul la Hochschule für Musik Köln (Conservatorul de Muzica din Köln) la clasa profesoarei Karin Merle.

 

In anii urmatori va participa la o serie de cursuri de maiestrie unde va primi impulsuri muzicale importante de la personalitati ale lumii muzicale internationale precum Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, Fou Ts'ong, Alexander Lonquich, Cristian Petrescu, Alexandre Rabinovitsch si din partea Cvartetului Alban Berg. Anul 1998 va fi marcat de un dublu debut la Berlin, o data la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest) cu Concertul Incoronarii in Re Major KV 537 de W. A. Mozart alaturi de orchestra Deutsche Symphonie Orchester si apoi in Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde Ana Mirabela Dina interpreteaza Concertul Nr. 2  in Si Bemol Major de J. Brahms. Pe linga cariera solistica, ea incepe sa se dedice din ce in ce mai mult muzicii de camera.

 

Martha Argerich & Ana Mirabela Dina
Martha Argerich & Ana Mirabela Dina

Martha Argerich & Ana Mirabela Dina
Martha Argerich & Ana Mirabela Dina

In septembrie 1999 Ana Mirabela Dina cistiga in Buenos Aires Premiul I la primul  »Concurso internacional de piano Martha Argerich«. In urma acestui premiu a fost invitata mai intai la Montréal sa cante Concertul Nr. 2 in Si bemol major de L. v. Beethoven, acompaniata fiind de Orchestra Simfonica montrealeza, sub bagheta lui Charles Dutoit; apoi, a fost invitata sa cante concertul »Krönungskonzert« de W. A. Mozart cu orchestra simfonica din Bamberg sub bagheta lui Carl St. Clair.

 

Urmeaza recitaluri in Herkulessaal in München, in Beethovenhaus in Bonn, in Tonhalle in Zürich, cinci concerte in seria »Pianisti maiestri« (Meisterpianisten) in cooperare cu radioul WDR, apoi aparitii in festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franta), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia), un turneu in Argentina cu recitaluri si concerte cu Orquesta Academica del Teatro Colon si cu Orquesta Sinfonica Nacional in Teatro Argentino de la Plata, General Roca, Auditório Belgrano si Teatro Colon.

In continuare va fi invitata la festivalurile »Martha Argerich« de la Beppu (Japonia), la Buenos Aires (Argentina) si la Lugano (Elvetia) unde, in anul 2003, canta impreuna cu Martha Argerich in concertul final Suita »Spargatorul de Nuci« pentru doua piane de P.I. Tschaikowsky (de curand aparuta pe CD la EMI sub titlul »Martha Argerich and Friends«). In februarie 2007 este invitata sa concerteze in sala pariziana Pleyel in cadrul unui sfirsit de saptamina dedicat lui Bach, unde interpreteaza impreuna cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer si Kremerata Baltica, printre altele si Concertul pentru patru piane si orchestra de Bach.

 

Ana Mirabela Dina a facut inregistrari pentru WDR (radioul vest-german), Bayerischen Rundfunk (radio Bavaria), pentru institutii radiofonice din Bucuresti, Paris, Buenos Aires (sub forma de CD) si Lugano. Ea sustine deja de mai multi ani cursuri de maiestrie in Buenos Aires, La Plata (Argentina), Belgia, Olanda, Germania si România si a fost deseori invitata sa faca parte din juriul concursului »Jugend musiziert« din Germania. Între anii 2007-2017 Ana Mirabela Dina a profesat la »Hochschule für Musik« din Köln, iar în octombrie 2017 primeste titlul de profesor de pian la Conservatorul de Muzica "Hochschule für Musik" -Würzburg, Germania.

 

 

Biografie Download